Pagina's

zondag 8 september 2013

FORDITE HANGER AF!

Gisteren ben ik weer naar Jeannette geweest om gezellig samen te edelsmeden. Doel was de Fordite hanger af te krijgen en dat is gelukt! Hieronder het proces en natuurlijk het eindresultaat!

De vorige keer was de soldeernaad van de grote zetting niet goed volgelopen en dus viel er nog niets te zetten.... Dus eerst maar weer solderen....


Had wat veel soldeer gebruikt, dus moest ik het teveel uit de setting frezen, anders zou de steen niet vlak in de zetting liggen...


Daarna een proefje gedaan voor de afwerking van de hanger. Wilde geen hoogglans omdat dat de aandacht van de 'steen' afleidt... Dus grof geschut ingezet....

 
 
 
Daarna aan de slag op het zilver, hieronder een detail van de afwerking.
 

 
De Fordite cabochon is er helemaal klaar voor!
 

 
 
De zetting moest nog wel even terug in vorm gebracht worden, want het metaal vervormt door de hitte van het solderen en de druk van het vijlen, schuren en afwerken. Maar daarna past de cabochon ook perfect! Zelfs zonder de steen echt te zetten, zit deze muurvast in de zetting.
 


Natuurlijk heb ik de steen toch helemaal rondom gezet met hulp van een zetbokje:


De rand van de zetting sluit nu helemaal netjes aan, behalve in het puntje. Daar loopt de cabochon zo schuin dat het zilver niet zonder 'kreukels' helemaal kan worden aangeduwd.


Daarna ook nog de zirkonia gezet en beide zettingen aangewreven met een bruneerstaal, tada!


Dit geeft niet alleen een strakker uiterlijk, maar ook een klein glimmend randje langs de zettingen.

Thuis bij daglicht nog een paar kleine dingetjes bijgewerkt (ja, ben niet snel tevreden..) en dit is dan het eindresultaat:




En omdat ik dit keer alles zelf heb gedaan, ben ik best trots op mijzelf! Jeannette, bedankt voor de aanmoediging en tips!

En nee, deze is niet te koop ;-)


3 opmerkingen:

  1. Erg mooi hoor! Goed gedaan :)

    Groetjes, Aleks

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wauw, wat ontzettend mooi. Daar mag je zeker trots op zijn. Edelsmeden lijkt mij ook zo geweldig om te doen, maar nog en hobby erbij wordt echt teveel. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. WOW Nicolini.... this piece is Fantastic! and what a wonderful blog too :)
    Thanks so much for sharing this with me, cant wait to see what you do with the other piece ~ Sue

    BeantwoordenVerwijderen